dimecres, 3 de novembre del 2010

L'any 2010 continua més fred de l'habitual


El mes d'octubre ha continuat, de nou, amb valors tèrmics mitjans inferiors als climàtics. Així ens ho mostra la taula superior, amb les dades de Bagà (dades pròpies. Sant Sebastià, cota 860 m). La temperatura mitjana ha estat d' 11,7ºC, 1,2 graus per sota del valor climàtic de la sèrie (1994-2010). Ha estat el tercer octubre més fred dels darrers 17 anys. Enguany, només el mes de juliol va enregistrar un valor mitjà superior al valor climàtic, per bé que va ser tan sols 0,1ºC superior. Si tot continua així (els models a llarg termini així ho mostren), l'any 2010 podria ser el més fred de tota la sèrie de Bagà, es a dir dels darrers 16/17 anys.

En relació a això, esmentar que un estudi recent realitzat per la Universitat de Saragossa, ha comprovat que per primer cop de de fa 10 anys la glaçera de l'Infern (Osca), ha guanyat superfície. S'ha trencat la tendència regressiva dels darrers anys.

Si bé és evident que es tracta de dades locals, difícilment extrapolables a d'altres territoris, el temps ens dirà si es tracta d'un fet puntual (un parèntesi en la tendència "imparable" d'augment tèrmic a causa del canvi climàtic), o bé un inici d'un trencament o canvi de tendència.

1 comentari:

Marc Noguera Gordo ha dit...

Hola Manel,
És curiós que aquest 2010 vagi en camí de ser dels anys més freds de la darrera quinzena...
Qui sap si es tracta d'un fet excepcional, o bé, d'una nova tendència.
No sé si té o tindrà res a veure res a veure amb la irrupció de la circulació termohalina del Golf de Mèxic.
Sigui com sigui, ja ho anirem veient...
Ara per ara, la setmana que ve pinta força emocionant...